3 februari 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid.

De komende periode laten wij u steeds kennismaken met een andere betrokkene van het nieuwbouwproject Hero Breda. Vandaag aan het woord Egon van Ineveld van de gemeente Breda.  

Egon van Ineveld, sinds 2015 projectleider bij de gemeente Breda op de afdeling Ruimte en Vastgoedontwikkeling. Als projectleider op de afdeling Ruimte en Vastgoedontwikkeling begeleidt hij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad en – in het geval van Egon - veelal woningbouwontwikkelingen. 

Een aantal projecten waar Egon bij betrokken is (langs het spoor vanuit het station gezien); Tuinen van Genta en Driesprong. Daarnaast heeft hij een aantal projecten langs de Oostflank van de binnenstad onder zijn hoede, zoals het voormalige KPN-kantoor aan de Oude Vest, en een studie naar de herontwikkelmogelijkheden van de voormalige Incomlocatie langs het park. 

U heeft aan diverse projecten mogen werken. Welk project heeft het meeste indruk op u gemaakt? 

Ieder project laat natuurlijk een indruk achter en je hoopt ook dat ieder project een blijvende indruk achterlaat. Momenteel is het een project in wording waarvan de naam nog niet kan worden genoemd. Momenteel richt ik me meer op de binnenstad van Breda, aan de Oostzijde. Daar zit ontzettend veel dynamiek. Een mooi voorbeeld is het oude KPN-kantoor wat wordt getransformeerd. Dat is een project van 120 woningen in een groot voormalig kantoorgebouw. Het gaat om gedeeltelijk sloop/nieuwbouw en gedeeltelijk transformatie van een bestaand kantoorpand. Dat gaat een enorme kwaliteitsimpuls midden in de stad geven. Bestaande gebouwen die worden getransformeerd is soms een behoorlijke en lastige puzzel, niet in de laatste plaats tijdens de realisatiefase. Een braakliggend terrein, zoals de Hero, is wat dat betreft een stuk makkelijker in te vullen.

Hoe is uw samenwerking met AM tot stand gekomen en wat zijn uw werkzaamheden binnen Hero?

Jaren geleden, toen nog werkzaam in een andere functie en voor een ander bedrijf, had ik al contact met AM in verband met diverse projecten. Eenmaal werkzaam voor de gemeente Breda kwamen we elkaar weer tegen bij het project Drie Hoefijzers. Er lag al een mooi plan maar er moesten nog wel ontwikkelafspraken met AM op papier komen. Daar heb ik me toen volledig op gestort en in een relatief kort tijdbestek konden we een anterieure overeenkomst ondertekenen. Wel mooi eigenlijk dat ik zo mede dankzij AM  de gemeentelijke organisatie heel snel heb leren kennen. 

De Hero stond al langere tijd bekend als een mogelijke ontwikkellocatie. In 2006 werd de grond aangekocht door AM maar na een aantal verschillende haalbaarheidsstudies zijn de plannen voor herontwikkeling in de koelkast beland. Tot zo’n 4 jaar geleden. Het college van Burgemeester & Wethouders wilde de woningbouwproductie in Breda versnellen en het braakliggende terrein van Hero kwam weer in beeld. Nu ligt er een plan met behoorlijke omvang, totaal circa 420 woningen. Voordat Corona insloeg, hebben we in een workshopverband met betrokken adviseurs binnen 100 dagen een goede basis voor het plan gelegd. Het plan is nog wel een keer bijgesteld naar aanleiding van opmerkingen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (Welstand), maar in hoofdlijnen is die basis uit die eerste 100 dagen overeind gebleven. 

Wat is de grootste uitdaging binnen het project voor u? 

Ieder project kent zijn uitdagingen. Voor dit project zie ik versnelling als grootste uitdaging, terwijl we daarbij tegelijk niet slordig worden. Breda heeft behoefte aan een snellere woningbouwproductie, maar Breda heeft ook behoefte aan zorgvuldig tot stand gekomen kwalitatief hoogstaande plannen.

We proberen daarom binnen dit project een aantal zaken parallel uit te werken, maar dat vraagt goede afstemming tussen de verschillende trajecten (buitenruimte, woningontwerpen, bestemmingsplanprocedure). We hebben AM gevraagd hiervoor een goed proces op te stellen dat in de nodige afstemming kan voorzien. Het doel is om eind 2024 de eerste woningen op te kunnen leveren. Om dat te bereiken moet dit jaar de procedure worden doorlopen om tot een bestemmingsplanwijziging te komen.

Duurzaamheid komt terug in het project. Hoe kijkt u tegen duurzaamheid aan, wat betekent dit voor u? 

Duurzaamheid betekent toekomstbestendig, heeft te maken met energievoorzieningen. Het is op zoek gaan naar kansen; hoe komen toekomstige bewoners aan hun energie om hun huis te verwarmen? Duurzaamheid kan ook te maken hebben met welke bouwmaterialen je gaat gebruiken. FSC-hout bijvoorbeeld of gerecyclede materialen. Of de bouwmethode die wordt gebruikt, dat er rekening wordt gehouden in de totale bouwplanning om de footprint op het milieu en de omgeving van de bouw zo klein mogelijk te houden.

Duurzaamheid betekent daarnaast dat er een toekomstbestendige buurt wordt gerealiseerd. In het stedenbouwkundig plan is bewust gekozen om niet overdadig veel parkeerplaatsen te realiseren, maar juist te kiezen voor een autoluwe opzet, waarbij veel aandacht uitgaat naar de groene inrichting van het openbaar gebied. Van de toekomstige bewoners wordt verwacht dat zij bewust voor een dergelijke woonomgeving kiezen en een daarbij passende gezonde levensstijl. 

AM heeft dan ook de ambitie om van Hero de ‘gezondste buurt’ van Breda te maken. Ze denken na hoe ze de toekomstige bewoners in een gezonde levensstijl kunnen stimuleren en ondersteunen. Ook de inrichting van de openbare ruimte proberen we hierin mee te laten doen. Fittracks in de buurt, snelfietspaden en plukroutes. AM heeft aangegeven hierin langere tijd een aandeel te willen houden een aantal jaar na oplevering te blijven monitoren hoe de buurt functioneert. Of ambities zijn waargemaakt of dat er wellicht bijsturing nodig is, kan je pas meten op het moment wanneer de wijk gaat functioneren en kan dus vanuit meerdere invalshoeken worden geëvalueerd.  

Waar denkt u zelf aan bij Hero, welke herinneringen heeft u aan het merk of aan de plek waar de Hero-fabriek heeft gestaan?

Dit is een lastige vraag. Voor wat betreft herinneringen aan het bouwplan vind ik het nog te kort. Ik hoop dat mijn favoriete herinneringen gaat zijn – en dat is meestal bij alle projecten - dat we daar over een paar jaar op het terrein staan met de directie van AM en de dan verantwoordelijke wethouder van Breda om de sleutel aan de eerste bewoners te overhandigen. Dat zijn voor mij de momenten waarvan ik denk ‘ja, daar doen we het allemaal voor en er kunnen nu mensen gaan wonen.’