23 juni 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid. 

 

De komende periode laten wij u steeds kennismaken met een andere betrokkene van het nieuwbouwproject Hero Breda. Vandaag aan het woord Rob Willemsen van Hoekse Advies.

Rob Willemsen heeft zijn eigen adviesbureau en werkt nauw samen met een kleine ontwikkelingsonderneming uit Rotterdam. Samen werken zij aan woningbouwprojecten in omvang oplopend van 10 woningen naar op dit moment 90 woningen.  

Met Conceptual Residences echter heeft hij in Breda enige jaren geleden 224 studentenwoningen gerealiseerd. Hoewel werkzaam in de Randstad zijn zij in Zeeland actief en werken zij in Breda, namens Conceptual Residences, aan een klein zelfstandig gedeelte van de Hero!, het voormalige Hotel Restaurant en nadien Snackbar “De Toerist” genaamd.  

Hoewel al lange tijd werkzaam in de bouw is Rob voorlopig nog niet van plan om te stoppen met werken, het werk is te leuk te uitdagend en hij hoopt nog jaren actief te zijn in zijn vakgebied. 

U heeft aan diverse projecten mogen werken. Welk project heeft het meeste indruk op u gemaakt? 

“De Hoge Erf” in Rotterdam, een volledig uit baksteen opgetrokken appartementengebouw grenzend aan mooi stukje historisch Rotterdam, of het wat recentere project “Acapella Wonen” in Hellevoetsluis met 90 woningen. Dit is een fraai project met technisch interessante en uitdagende  elementen in zich. In dit woningbouw project is een combinatie gemaakt van appartementen en grondgebonden woningen. Het betreft hier twee bouwdelen elk voorzien van een binnentuin, gesitueerd op het dak van een parkeergarage. Daarnaast is er rondom de woningen veel ruimte voor groen en waterpartijen. Doordat elk woongebouw met haar combinatie van appartementen en eengezinswoningen worden gerealiseerd rondom de ruim bemeten binnentuin wordt een situatie gecreëerd waarbij de bewoners elkaar echt kunnen ontmoeten. Dat vind ik een buitengewoon aansprekend project erg leuk om aan te werken! De sociale verbinding die hopelijk zal ontstaan tussen bewoners onderling is iets waar we naar uit kijken.

Het vak an sich is natuurlijk interessant; je hebt direct of indirect te maken met vele alle aspecten die onze samenleving bezighoudt, daarnaast met vele mensen en instanties die een project realiseren mogelijk maken. Of het nu de metselaar, de wethouder, de architect of de timmerman is ze zijn allemaal even belangrijk binnen hun eigen vakgebied en verantwoordelijk voor het welslagen van een project. 

Hoe is uw samenwerking met AM tot stand gekomen en wat zijn uw werkzaamheden binnen Hero?

Op een gegeven moment kwam “De Toerist” in de verkoop en is het pand door Conceptual Residences aangekocht. Inmiddels kreeg AM van de gemeente de kans haar woningbouwplannen ter plaatse voorspoedig op te pakken en zijn wij mede door tussenkomst van de gemeente met elkaar in contact gekomen. 

Tot nu toe zijn we heel tevreden over de samenwerking met AM, prettige mensen met een positieve drive. Onze rol is natuurlijk heel bescheiden. We bezitten slechts een klein gedeelte van het gehele gebied en hebben niet of nauwelijks openbare buitenruimte te realiseren. Desalniettemin heb je toch veel met elkaar te maken en trekken we voor wat betreft de bestemmingsplan procedure en dadelijk het afstemmen van de architectuur gelijk op. 

Aanvankelijk hadden we plannen om een enigszins hogere massa te realiseren, maar gezegd moet worden dat dat gelet op de parkeerdruk lastig haalbaar bleek en dus zijn we tevreden met het resultaat tot nu toe. Het volume sluit fraai aan bij de plannen van AM, daarnaast past het goed in haar bestaande omgeving. Conceptual Residences wilde in eerste instantie betaalbare huurappartementen realiseren maar zullen nu betaalbare koopappartementen op de markt gaan brengen overeenkomstig de regelgeving van de gemeente.

Wat is de grootste uitdaging binnen het project voor u? 

Nou mijn uitdaging was en is nog steeds om  op die kleine plek die wij ter beschikking hebben een zo efficiënt mogelijk gebouw te realiseren.  

Met name vormen nu de juiste bouwkosten een uitdaging. Overigens een aspect waar heel bouwend Nederland mee te maken heeft. Hoewel er een goede calculatie is gemaakt, zijn de bouwkosten moeilijk te becijferen ten gevolge van de alsmaar stijgende prijzen. Dat is dus mijn eerste uitdaging, maar daarna wordt het alleen maar leuker. 

Duurzaamheid komt terug in het project. Hoe kijkt u tegen duurzaamheid aan, wat betekent dit voor u? 

De duurzaamheid is verankerd in wetgeving en richtlijnen. We ontkomen er niet aan en willen dat ook niet. We gaan natuurlijk naar of aardwarmte of warmtepompen. Gas is in bouwend Nederland geen optie meer. Daarnaast zullen de gekozen bouwmaterialen voor een belangrijk deel circulair moeten zijn.

Op gebied van sociale contacten en gezond leven gaan we het goed doen denk ik. Hoewel er nog wel een opgave ligt.  We hebben met de gemeente en AM afgesproken dat we ons gaan inspannen om in de commerciële plint ruimtes te exploiteren die zijn afgestemd op het thema van het gehele Hero project, te weten “Green and Healthy”. Zo zou het leuk zijn om in de plint van het gebouw winkels te krijgen waar gezond eten te verkrijgen is in combinatie met de terug kerende snackbar die tevens vegetarisch eten zal gaan bereiden. Er is momenteel 351 m2 ter beschikking voor commerciële ruimten, dus naast de “snackbar” wellicht ruimte voor een  fitness, een yogacentrum of een winkel voor gezonde – biologische – etenswaar. Zeg maar een centraal ontmoetingspunt waar gezond eten en bewegen volop aanwezig is. 

De Hero kent een historische waarde met de daar bijbehorende architectuur. Hoe laat u dit terugkomen in het plan? 

Er gelden een aantal richtlijnen op het gebied van architectuur en die hebben wij ook vertaald naar het plan. Zo zijn we erin geslaagd om het historische karakter, wat de stedenbouwkundige graag in het gebied terugziet, ook in de gevel van “De Toerist” te verwerken. Daarnaast zullen wij samen met AM en de betrokken architecten overleg hebben om dit aspect goed af te stemmen. Zo komen de karakteristieke industrieramen met haar slanke kozijnen, metselwerk, en kaders rondom de kozijnen terug in het ontwerp. 

In het nieuwbouwplan komt een groene rand terug. Het idee bestaat om in deze groene rand (en overige groene zones) Hero-fruit terug te laten komen. Wat is uw favoriete (Hero)fruit en welk fruit zou u dan ook terug willen zien in de groene zone? 

Tja, Hero-frambozenjam is verreweg het lekkerste! Mijn voorkeur gaat dus uit naar de frambozen. Daarnaast was ik vroeger werkelijk gek op de fruitdranken van Hero, ik krijg er bijna een beetje nostalgisch gevoel bij. Ik vind het een erg leuk idee om de fruitbomen terug te laten komen en het voornemen van AM de bewoners aan te sporen de bomen te gaan onderhouden en wie weet zelfs oogstfeesten te laten organiseren.  

Op het terrein van De Toerist hebben wij slechts ruimte voor gebouwde terrassen en dan nog alleen op begane grond niveau ter plaatse van de commerciële plint. We zullen ons dus moeten beperken tot het plaatsen van een aantal hele mooie grote potten gevuld met fraai groen. Maar we zullen onze stinkende best doen aan te sluiten bij het thema van AM.

Waar denkt u zelf aan bij Hero, welke herinneringen heeft u aan het merk of aan de plek waar de Hero-fabriek heeft gestaan? 

Dit is een lastige vraag. Ik ben geen Bredanaar, kende de plek en dus de bebouwing tot voor enige jaren eigenlijk niet. Maar de Hero is een begrip in Nederland. De Hero staat voor kwaliteit; je kan elke jam kiezen, maar de jam van de Hero blijft de lekkerste.