7 augustus 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

De ontwikkeling van een bestemmingsplan doorloopt verschillende fases. Inmiddels heeft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Breda het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd. Het ontwerp bestemmingsplan is zowel online als het Staatscourant en de Bode terug te lezen. Online lezen? Dat kan hier! 

In een ontwerp bestemmingsplan worden de plannen voor het nieuwbouwproject Hero omschreven. Terug te lezen is dat het plan voorziet in maximaal 402 woningen en 20 zorgwoningen. 

Beeldkwaliteitsplan

Naast het ontwerp bestemmingsplan ligt ook een beeldkwaliteitsplan en ontwerpbesluit ter inzage (deze is als bijlage aan het ontwerp bestemmingsplan toegevoegd). Een beeldkwaliteitsplan is een omschrijving van het gewenste beeld van de toekomstige bebouwing, het landschap en de architectuur. Het beeldkwaliteitsplan moet voldoen aan criteria die te toetsen zijn. Richtlijnen voor de bebouwing, maar ook de inrichting van de openbare ruimte (denk aan pleinen, straten en parken) zijn terug te vinden in het plan. 

Omgevingsplan

Naast het beeldkwaliteitsplan is er een omgevingsplan. Het omgevingsplan wordt vastgesteld door de gemeente Breda; zij beslist welke activiteiten in een gebied zijn toegestaan. Anderzijds is het ontwikkeling en bescherming van een bepaald gebied. Is er bijvoorbeeld bewoning toegestaan, recreatie of alleen detailhandel? De gemeente houdt rekening met alle betrokken belangen en maakt daarbij de afweging van die belangen. Dit kunnen specifieke regels zijn, maar ook functieaanduiding of kenmerken van het gebied. 

Het omgevingsplan bevat regelgeving voor activiteiten die een impact kunnen hebben op de fysieke omgeving. In dit geval is het het bouwen van een nieuwe buurt met een groot aantal huizen en zorgwoningen. 

Gebruik van het beeldkwaliteitsplan in het omgevingsplan

Om regels in het omgevingsplan verder in te vullen kan gebruik worden gemaakt van het beeldkwaliteitsplan. Voorwaarde is dat het beeldkwaliteitsplan voldoende concrete plannen moet bevatten. Stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten worden ingevuld door de koppeling van het beeldkwaliteitsplan aan regels vastgelegd in het omgevingsplan. 

Inzage ontwerp bestemmingsplan

Het ontwerp bestemmingsplan, concept beeldkwaliteitsplan en ontwerpbesluit liggen tot 13 september 2022 ter inzage. Gedurende deze periode kunt u het plan inzien. 

Het plan Hero Breda krijgt steeds meer vorm. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u dan in op de nieuwsbrief (www.nieuwbouwherobreda.nl) of volg onze socials op Facebook en Instagram