28 augustus 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid. 

De komende periode laten wij u steeds kennismaken met andere betrokkenen van het nieuwbouwproject Hero Breda. Vandaag zijn aan het woord Meggie Bessemans en Theo van Esch, beiden verbonden aan DAT.

DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) is een enthousiast en energiek architectenbureau dat werkt aan complexe projecten op verschillende schaalniveaus. Haar plannen kenmerken zich door een sterke samenhang van landschap, stedenbouw en architectuur. Het doel van DAT is het maken van heldere, sterke gebouwen, verankerd aan de plek, die kwaliteit toevoegen aan hun omgeving en passen bij de mensen en de vraag.

Gebouwen die tijdloos en flexibel zijn in het gebruik. Want DAT maakt een geslaagd ontwerp!

 

Theo van Esch en Meggie Bessemans werken momenteel samen met DiederenDirrix en Buro Lubbers aan de Hero-locatie in Breda. Architectuur is hun passie. Daarnaast sleutelt Theo graag aan, en rijdt graag met, klassieke auto’s. Meggie zeilt graag met haar boot in Zeeland en op de Noordzee.

 

Wat is jullie rol binnen het project? Welke werkzaamheden voeren jullie uit?

Wij zijn beide als architect werkzaam binnen het project; we ontwerpen, bedenken, tekenen, overleggen en alles wat daarbij hoort. Binnen DAT wordt ons team nog versterkt met twee architecten. Wij werken graag in teams aan opgaves zoals deze omdat we merken dat onze ontwerpen daar sterker van worden.

 

Ieder project kent uitdagingen. Wat zijn de grootste uitdagingen in het Hero-project en hoe gaan jullie daarmee om?

De zware geluidsbelasting op de locatie is zeker een uitdaging; wij zoeken met name naar hoe we dit op een zodanige manier integraal kunnen oplossen dat we hiermee een goede architectuur kunnen maken.

 

Het project richt zich op duurzaamheid. Wat verstaan jullie onder ‘duurzaamheid’?

Nadenken over duurzaamheid is voor ons niet iets van vandaag of gisteren. In de afgelopen decennia hebben wij als bureau steeds de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid opgezocht. Voorop staat onze nieuwsgierigheid naar de toepassing van nieuwe technieken en onze maatschappelijke overtuiging dat wij binnen ons vakgebied met gezond verstand ook echt iets kunnen betekenen als het gaat om duurzaamheid!

 

Als architecten hebben jullie ongetwijfeld aan meerdere projecten gewerkt. Welk project heeft de meeste indruk achtergelaten? 

Dat zijn er natuurlijk veel… Maar een project dat nu naar boven komt is een project in Venray, waar AM - destijds nog Amstelland - overigens ook nog aan heeft meegewerkt. Op deze historische locatie stond een oud Gymnasium dat van grote betekenis was voor veel mensen. Het gebouw werd gesloopt en er is een nieuw plan gekomen. Toen het nieuwe plan er eenmaal stond werd dit vrijwel direct weer omarmd. Dan kunnen wij zeggen DAT project is geslaagd.

 

Hoe is de samenwerking tussen DAT en AM tot stand gekomen? 

Wij werken sinds ca. 1990 met AM. De eerste samenwerking was het project waarin wij nu nog steeds ons kantoor hebben; het Kromhoutpark. AM kreeg destijds de kans het project te verwerven. De gemeente vroeg AM daarbij om met ons bureau te werken, omdat zij graag een jong aanstormend architectenbureau uit hun stad een kans wilden geven. Het plan heeft uiteindelijk de Bronzen Bever gewonnen, een jaarlijkse prijs voor opdrachtgevers van kwalitatief hoogwaardige projecten in de sectoren utiliteitsbouw, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Die ervaring heeft ertoe geleid dat we in de loop der jaren meer projecten met elkaar hebben gedaan.

 

Voor het plan Hero zijn wij gevraagd voor de architectenselectie. De ontwikkelingsvisie die er lag vonden wij heel sterk. Daarnaast vinden we het leuk om met AM, DiederenDirrix en Buro Lubbers, samen te kunnen werken aan dit plan.

 

De uitdagingen die er in het project zitten proberen we samen op te lossen; problemen worden gedeeld en gezamenlijk integraal bekeken, wat ook nodig is bij zo’n complexe opgave. Dit is wat ons betreft een vruchtbare samenwerking!

 

Daarnaast geloven wij in de kracht van samenwerken. We denken dat je zo altijd meer kwaliteit kunt bereiken.

  

AM heeft als doelstelling Hero neer te zetten als de gezondste buurt van Breda. Hoe zien jullie dit voor je en hoe wordt dit toegepast?

Dit is zeker een mooie ambitie voor de wijk. Gezondheid is een thema dat we in veel van onze projecten tegenkomen. In onze opdrachten worden veel scholen ontworpen en daar staat de gezondheid van de leerlingen altijd hoog op de agenda. Wij hanteren daarbij vaak de ‘Frisse scholen’-normering. Die gaat over ventilatie, (dag-)licht, akoestiek, energie en temperatuur. Wij gaan proberen deze thema’s ook in dit woningbouwplan een plek te geven.

 

Waar denken jullie aan bij Hero? 

Fruit natuurlijk; de basis voor alle Hero-producten! Het zou mooi zijn als we met fruitbomen in het plan de herinnering aan het Hero-verleden levend kunnen houden.

 

Het liefst zien wij dan ook de kersen terugkeren in de groene rand of plukroute in het plan; het lekkerste fruit, de mooiste bloesem en het trekt vogels aan. We kijken vanuit ons kantoor ook op kersenbomen uit, dit is altijd een prachtig gezicht in het voorjaar!

 

Hebben jullie nog een laatste tip die kan worden gedeeld met de toekomstige buurtbewoners? 

Heb oog voor je buurt en heb oog voor je buren!

 

Wilt u meer weten wat DAT doet? Neem dan eens een kijkje op www.datarchitecten.nl!