26 maart 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

De Baroniepoorten zijn een initiatief van Streeknetwerk landStad De Baronie en lokale ondernemers. Doel is om waardevolle natuurgebieden en bijzondere cultuurhistorische plekken in De Baronie onder de aandacht van de bewoners te brengen. Als het ware vormen zij een toegangspoort. 

Wandel- en fietstochten, vaartochten of een rit te paard
Het is een ideaal punt om te starten voor wandel- en fietstochten, een vaartocht of een rit te paard. Naast dat het een mooi startpunt is, is er in de nabije omgeving ook altijd een horecapunt te vinden. 

Overzicht van Baroniepoorten
De omgeving van Breda kent verschillende Baroniepoorten. Een kleine opsomming: 

  1. Mastbos, Huisdreef 1, Breda: een groot bosgebied ten zuiden van Breda. Het Mastbos is bekend bij velen, vooral het restaurant “de Boswachter” dat er al ruim een eeuw staat. 

  2. Liesbos, Leurse Baan, Breda: een bosgebied ten noordoosten van Breda. Tevens is het Liesbos het grootste oude zomereikenbos van ons land. In het voorjaar is de bosbodem bedekt met teerwitte bosanemoontjes!

  3. Ulvenhoutse Bos, Sint Annadreef 2, Ulvenhout: deze Baroniepoort geeft toegang tot het Ulvenhoutse Bos, een bosgebied ten zuidoosten van Breda. Het Ulvenhoutse Bos beschikt zelfs over een verhard pad zodat het bos ook toegankelijk is voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen. 

  4. Chaamse Bossen, Ulicotenseweg, Chaam: een schitterende combinatie van eeuwenoude bossen, drassige graslanden, beekjes en heidevelden met vennetjes. Landbouwgebieden worden in deze regio weer in oude staat teruggebracht. Hierdoor ontstaan opnieuw vennen en moerasgebieden met open plekken, die voor de prachtige uitzichten zorgen. Sommige delen van het bos zijn zo’n duizend jaar oud; dit is uniek in Nederland.

  5. Bos & Co, Vijfeikenweg 56, Oosterhout; deze Baroniepoort ligt aan de rand van Boswachterij Dorst. In deze Baroniepoort is een van de meest gewaardeerde mountainbikeroutes te vinden. 

  6. Landgoed Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, Breda, geeft toegang tot het Markdal, De Strijbeekse Heide en het Ulvenhoutse Bos. 

  7. Het Smokkelaartje, Goudbergseweg 8, Strijbeek, ligt in het midden van een prachtig natuurgebied met vennen, heide en bos. Deze Baroniepoort geeft toegang tot De Strijbeekse Heide. Dit voormalig heidegebied werd vanaf 1932 ontgonnen en deels beplant met naaldhout en deels omgevormd tot landbouwgebied.

  8. De Menmoerhoeve, Zundertseweg 66, Etten-Leur. Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef. Het gebied is ongeveer 580 ha. groot. Van de 14e tot de 17e eeuw werd in dit deel van Noord-Brabant de laag hoogveen afgegraven tot de zandondergrond. De Menmoerhoeve heeft ook een leuke speeltuin en kinderboerderij voor de kleinere bezoekers. 

  9. Koeckers, Ruiterspoor 71, Den Hout: de pleisterplaats voor fietsers, mountainbikers, wandelaars en gezinnen met kinderen. Het ligt vlakbij het bosgebied Vrachelse heide. Pannenkoekenhuis Koeckers is de place to be voor kinderen, ouders en opa’s en oma’s!

  10. Jachthaven De Turfvaart, Westpolderpad 6, Etten-Leur: de Turfvaart grenst aan de Leurse Haven die uitmondt in rivier de Mark. In dit gebied vind je mooie wandelroutes. Het meest nabijgelegen natuurgebied Kelsdonk/Zwermlaken is een uniek gebied, op de overgang van zand naar klei. 

Welke Baroniepoort heb jij al eens bezocht of ben je van plan te bezoeken? Vanuit Hero van Breda zijn de diverse toegangswegen zeer snel bereikbaar en ben je in no time in een van de mooie Baroniepoorten!