30 juni 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Water speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven, van het hydrateren van ons lichaam tot het schoonmaken van ons huis. Maar wist je dat het gebruik van hard water je in verschillende opzichten kan belemmeren? Gelukkig bieden waterontharders een oplossing voor dit probleem. 

Wat is een waterontharder?  
Voordat we dieper ingaan op de voordelen van een waterontharder, is het belangrijk om te weten wat een waterontharder nu precies is en wat de werking daarvan is. Een waterontharder is een apparaat die ontworpen is om hard water om te zetten in zacht water door overtollige mineralen zoals calcium en magnesium te verwijderen. Dit proces staat bekend als waterontharding en het resultaat is zachter water dat minder schadelijk is voor verschillende toepassingen, denk aan minder kalk wat beter is voor o.a. douche, wasmachine en vaatwasser.

De voordelen van een waterontharder
Een waterontharder heeft meerdere voordelen:

1. Bescherming van huishoudelijke apparaten
Hard water bevat mineralen die zich kunnen ophopen in huishoudelijke apparaten (kalkvorming) zoals waterkokers, koffiezetapparaten en wasmachines. Door de opbouw van kalk kan de levensduur van deze apparaten aanzienlijk verkort worden. Waterontharders verminderen de vorming van kalkaanslag en zorgen ervoor dat je apparaten langer meegaan.

2. Verlenging van de levensduur van leidingen en sanitair
Hard water kan ook schadelijk zijn voor je leidingen en sanitair. De ophoping van kalkaanslag kan leiden tot verstoppingen en verminderde waterdruk. Waterontharders voorkomen deze problemen en verlengen de levensduur van je leidingen en sanitair.

3. Besparing op energiekosten
Kalkaanslag kan de efficiëntie van verwarmings- en warmwatersystemen verminderen. Hierdoor wordt meer energie verbruikt om tot dezelfde resultaten te komen. Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag en bespaar je dus op energiekosten.

4. Verbetering van de waterkwaliteit
Hard water kan een onaangename smaak en geur hebben. Het kan ook zeepresten achterlaten op je huid en haar, waardoor huid en haar er dof en droog uitzien. Door hard water kan er ook tandsteen optreden. Een waterontharder verbetert de waterkwaliteit door de mineralen te verwijderen, waardoor je kunt genieten van frisser, zachter water. 

5. Het gebruik van een waterontharder is milieuvriendelijk
Het gebruik van een waterontharder kan ook een positieve impact hebben op het milieu. Zachter water vermindert de hoeveelheid schoonmaakmiddelen en zeep die nodig is, waardoor de belasting van het afvalwatersysteem wordt verminderd.

6. Houd tijd over bij het schoonmaken
Door het gebruik van zacht water wordt het schoonmaken gemakkelijker; er blijft nauwelijks kalkaanslag achter op glas, tegels en kranen. Dit bespaart je tijd en moeite bij het schoonmaken van je huis. Wat ga jij met al die extra tijd doen?

Het juiste type waterontharder kiezen
Het kiezen van het juiste type waterontharder kan afhangen van verschillende factoren, zoals je waterkwaliteit, budget, beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeuren. Maar hoe kom je nu tot de keuze van de juiste waterontharder?

Allereerst is het belangrijk om de hardheid van je water te bepalen. Deze wateranalyse kan je aanvragen bij Waterschap Brabantse Delta. Dit helpt bij het bepalen van het type waterontharder bij jouw specifieke situatie. Daarnaast is het belangrijk om op basis van het waterverbruik je capaciteit te bepalen. Zorg ervoor dat de waterontharder de capaciteit heeft om aan jouw behoeften te voldoen. Het onderhoud van een waterontharder is ook van belang; wordt er met zout of filterpatronen gewerkt? En hoe vaak dient deze te worden aangevuld of vervangen? 

De keuze van de juiste waterontharder is een investering die met name op de lange termijn voordelen biedt. 

Waterontharder en het onderhoud
Een waterontharder vereist regelmatig onderhoud zodat deze optimaal blijft functioneren.

Het merendeel van de waterontharders maakt gebruik van een ionenuitwisselingssysteem met harskorrels. Deze harskorrels worden regelmatig geregenereerd met zout om de mineralen uit het water te filteren. Regelmatige controle van het zoutniveau in het reservoir (een zoutopslag is er in verschillende maten) en aanvulling van zout is voldoende. 

Daarnaast zijn er waterontharders die gebruik maken van filterpatronen om extra verontreinigingen te verwijderen. Hoe vaak deze patronen moeten worden vervangen staat beschreven in de gebruikshandleiding. 

Kortom…
Waterontharders bieden tal van voordelen voor jouw gezondheid en huis. Van het beschermen van je huishoudelijke apparaten tot het verbeteren van de waterkwaliteit, de investering in een waterontharder kan op de lange termijn de moeite waard zijn. Vooral bij de aankoop van een nieuwe woning is het de moeite om te investeren in een waterontharder.

Door het gebruik van zacht water, zul je niet alleen genieten van de voordelen voor je huis, maar ook van de voordelen voor je gezondheid en het milieu. Overweeg daarom om een waterontharder aan te schaffen en te genieten van de vele voordelen die het te bieden heeft.