17 juli 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid. 

De komende periode laten wij je steeds kennismaken met een andere betrokkene van het nieuwbouwproject Hero van Breda. Vandaag aan het woord Babette Spaargaren van JOGG-Breda. 

Babette Spaargaren is werkzaam bij de GGD West-Brabant en adviseert o.a. de gemeente Breda op het gebied van gezondheidsbevordering. 

Voor de gemeente Breda houdt zij zich voornamelijk bezig met de JOGG-aanpak (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Met deze aanpak willen zij alle kinderen en jongeren de kans geven om gezond op te groeien. Dit gebeurt door o.a. een gezonde leefomgeving te creëren, waarbij de gezonde keuze de gemakkelijke moet zijn. De kracht van deze aanpak is het verbinden van verschillende partijen in de stad om gezamenlijk de strijd tegen overgewicht aan te gaan. Bewoners, maatschappelijke organisaties, zorgverleners en bedrijven vinden elkaar via het ‘Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst’ netwerk. Zij bundelen hun inzet om activiteiten rond de thema’s gezonde voeding en bewegen op te zetten en bestaande initiatieven verder te versterken. Je gezondheid is ontzettend belangrijk. Je moet gezond kunnen leven en je moet de zorg kunnen krijgen die je nodig hebt. Iedereen in Nederland heeft daar recht op, ook al is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als JOGG-regisseur draagt Babette daar graag aan bij.

Wat is JOGG-Breda? Waar staat deze voor en wat doet JOGG-Breda?

JOGG-Breda streeft naar een afname van overgewicht onder Bredase kinderen en jongeren. Het streven is dat zij een gezonde leefstijl hebben, waarbij gezonde voeding en water drinken de gewoonste zaak van de wereld is en bewegen centraal staat. Ook vinden we het belangrijk dat kinderen en jongeren rookvrij kunnen opgroeien. Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. JOGG-Breda richt zich op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, zorg en werk. Samen maken we de gezonde keuze gemakkelijk en aantrekkelijk.

Je hebt aan diverse projecten mogen werken. Welk project heeft het meeste indruk op je gemaakt? 

Momenteel zijn we veel bezig met het stimuleren van schooltuinieren. We willen met schooltuinieren de kinderen laten zien én beleven waar ons voedsel vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je gezond en lekker eten kan klaarmaken. ‘Voedselvaardig worden’, zo noemen we dat. In de schooltuinen zijn de kinderen ook lekker buiten en in beweging, en bovendien leren ze veel over de natuur. Hartstikke gezond en leerzaam dus! Heel leuk om te zien dat kinderen zoveel plezier hebben als ze buiten les krijgen. 

Verder werken we aan een rookvrije omgeving voor kinderen, een gezonde sportomgeving, een gezonde schoolaanpak en een gezonde kinderopvang. We werken hierin veel samen met allerlei partners uit de stad.

Hoe is de samenwerking tussen JOGG en AM tot stand gekomen? 

AM heeft JOGG-Breda benaderd omdat zij van Hero van Breda de gezondste buurt van Breda willen maken. Vanuit JOGG kunnen wij daaruit meedenken en dat hebben wij dan ook gedaan.  

Wat is de meerwaarde van de samenwerking tussen JOGG-Breda en AM? 

Het is mooi dat er aandacht is voor een gezonde leefomgeving vanuit AM. Op die manier kun je de toekomstige inwoners veel meer bieden dan alleen een nieuwe woonplek. De kinderen zullen daar in een gezonde omgeving gaan opgroeien, en dat is ontzettend belangrijk.

In hoeverre AM de adviezen van JOGG mee gaat nemen en hoe dit tot uiting komt in de nieuwe wijk, moet nog blijken. Ze hebben in ieder geval voldoende handvatten om met een gezonde wijk aan de slag te kunnen.

Wat is jouw rol binnen het project? Welke werkzaamheden voer je uit?

Vanuit mijn functie als JOGG-regisseur geef ik advies en bied inspiratie aan de betrokkenen van het project Hero van Breda. 

Het project richt zich op een groene, duurzame, gezonde buurt. Waar ruimte is voor volop bewegen, spelen en een gezond leven. Wat versta jij daaronder? Hoe integreert JOGG Breda dit in het project?

Dat betekent dus dat mensen in de buurt gestimuleerd worden om te bewegen en gezond te eten, dat er voldoende groen is, en dat kinderen rookvrij kunnen spelen en sporten. Buurtbewoners moeten op allerlei manieren gestimuleerd worden om de gezonde keuze te maken.

Waar denk je aan bij Hero? Wat voor gevoel of herinnering wekt Hero bij je op?

Bij Hero denk ik aan superhelden, babyvoeding en cassis, haha.

Het project wordt opgezet met een ‘groene rand’, een groene zone waarbij ook het idee is ontstaan een plukroute te integreren in de wijk. Wat is jouw favoriete Hero-fruit? Waarom en welke soort zie je graag terugkeren in de wijk?  

Alle soorten fruit zijn favoriet!

 

<meta charset="UTF-8">Wil je meer weten over JOGG-Breda en haar projecten? Neem dan een kijkje op www.jogg-breda.nl.