31 augustus 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Elk jaar in september opent Breda haar deuren en harten voor geschiedenis- en architectuurliefhebbers tijdens de Open Monumentendag. Dit jaar wordt de Open Monumentendag op 9 en 10 september 2023 gehouden. Het evenement is een viering van de rijke geschiedenis en het erfgoed van deze prachtige stad in Nederland. In deze blog nemen we je mee op een reis door de tijd terwijl we de hoogtepunten van Open Monumentendag in Breda verkennen. Van middeleeuwse kastelen tot statige herenhuizen, Breda heeft een schat aan historische gebouwen die wachten om ontdekt te worden.

Een stad doordrenkt van geschiedenis

Breda heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Haar naam komt van het Oudnederlandse woord "Brede Aa", wat "brede rivier" betekent, verwijzend naar de rivier de Mark die door de stad stroomt. Breda heeft een schat aan historische gebouwen die haar rijke verleden weerspiegelen en Open Monumentendag biedt een zeldzame kans om enkele van deze monumenten van dichtbij te bewonderen.

Het Kasteel van Breda: een koninklijk juweel

Een hoogtepunt van Open Monumentendag in Breda is zonder twijfel het Kasteel van Breda, ook wel bekend als het Koningin Wilhelmina Kazerne. Dit imposante kasteel is een van de oudste in Nederland en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Het is niet alleen een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur, maar het speelde ook een cruciale rol in de geschiedenis van Nederland.

Tijdens Open Monumentendag kun je de rijke geschiedenis van dit kasteel ontdekken. Je kunt door de majestueuze binnenplaats wandelen, de indrukwekkende Ridderzaal bewonderen en de historische kamers verkennen waar ooit koninklijke gasten werden ontvangen. Het kasteel is ook nauw verbonden met het Huis van Oranje-Nassau, aangezien het de familieverblijfplaats was van de Nassaus en later van koning Willem I. 

De Grote Kerk van Breda: een architectonisch meesterwerk

Een andere niet te missen attractie tijdens Open Monumentendag in Breda is de Grote Kerk, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dit gotische meesterwerk is een van de meest opvallende religieuze gebouwen in Nederland en staat bekend om zijn indrukwekkende toren, die 97 meter hoog is en een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Binnenin de Grote Kerk vind je prachtige gewelven, gebrandschilderde ramen en een schat aan historische artefacten. Tijdens Open Monumentendag worden vaak rondleidingen georganiseerd waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van de kerk en de bijzondere kunstwerken die hier te vinden zijn.

Het Begijnhof: een oase van rust

Voor degenen die op zoek zijn naar een vredige ontsnapping uit de drukte van de stad, is het Begijnhof een ideale bestemming. Dit charmante hofje dateert uit de 13e eeuw en diende als een gemeenschap voor begijnen, religieuze vrouwen die een toegewijd maar niet kloosterlijk leven leidden.

Tijdens Open Monumentendag kun je door de met klinkers geplaveide straten van het Begijnhof wandelen en de pittoreske huisjes bewonderen. Het is een plek van rust en sereniteit, omringd door prachtige tuinen en een schilderachtige vijver. Het Begijnhof biedt een glimp van het religieuze erfgoed van Breda en is een geliefde bestemming voor bezoekers.

Het Spanjaardsgat: getuige van oorlog en vrede

Het Spanjaardsgat, gelegen aan de haven van Breda, is een ander historisch juweel dat tijdens Open Monumentendag kan worden verkend. Dit indrukwekkende vestingwerk dateert uit de 16e eeuw en diende oorspronkelijk als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad.

Het Spanjaardsgat heeft een turbulente geschiedenis doorgemaakt, van belegeringen tot vredesverdragen. Tegenwoordig herbergt het een museum dat de bezoekers meeneemt op een reis door de militaire geschiedenis van Breda en Nederland. Tijdens Open Monumentendag zijn er vaak speciale tentoonstellingen en activiteiten die de rijke geschiedenis van deze plek tot leven brengen.

Historische Herenhuizen en Gebouwen

Naast deze opvallende monumenten zijn er tal van historische herenhuizen, winkelpanden en andere gebouwen in Breda die tijdens Open Monumentendag toegankelijk zijn voor het publiek. Deze gebouwen vertellen elk hun eigen verhaal en dragen bij aan de charme van de stad.

Een van de hoogtepunten is het Stadhuis van Breda, een prachtig renaissancegebouw dat dateert uit de 16e eeuw. Het is een meesterwerk van architectuur en een symbool van de rijke geschiedenis van Breda als een welvarende handelsstad.

Een cultureel feest

Open Monumentendag in Breda is niet alleen een kans om historische gebouwen te verkennen, maar ook om te genieten van een scala aan culturele activiteiten. Tijdens het evenement worden vaak concerten, lezingen en kunsttentoonstellingen georganiseerd die de kunst en cultuur van Breda vieren.

Daarnaast is het een gelegenheid om lokale ambachten en culinaire hoogstandjes te proeven. Breda staat bekend om zijn gastvrijheid en het evenement biedt tal van mogelijkheden om de lokale keuken te ontdekken.

Jaarlijks hoogtepunt

Open Monumentendag in Breda is een jaarlijks hoogtepunt voor zowel inwoners als bezoekers. Het biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis en het erfgoed van de stad te verkennen, van middeleeuwse kastelen tot gotische kerken en pittoreske hofjes. Het evenement is niet alleen een viering van het verleden, maar ook van de levendige cultuur en gemeenschap van Breda.

Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een liefhebber van architectuur, of gewoon op zoek bent naar een dag vol culturele ontdekkingen, Open Monumentendag in Breda heeft voor elk wat wils. Dus pak je camera en wandelschoenen en maak je klaar om te genieten van een betoverende reis door de tijd in deze prachtige Nederlandse stad. Open Monumentendag in Breda zal je ongetwijfeld inspireren en verwonderen, en je een dieper begrip geven van de schatten die deze stad te bieden heeft.