18 januari 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Net de 50 gepasseerd en denk je vaak na of je de rest van je leven in je woning kunt blijven wonen? Dan is deze blog iets voor jou! We geven graag een aantal tips met betrekking tot veilig wonen, speciaal voor 50-plussers. In deze fase van het leven is het essentieel om een veilige en comfortabele leefomgeving te creëren waar je oud kunt worden.

 

De fysieke omgeving

Toegankelijkheid en Mobiliteit

Bij het kiezen van een nieuwe woning of appartement is het belangrijk om rekening te houden met de toegankelijkheid. Zorg ervoor dat de ingangen en gangen breed genoeg zijn en niet geblokkeerd worden door meubilair of losliggende spullen om de doorgang voor o.a. rolstoelen of rollators niet te blokkeren. Daarnaast moeten drempels worden vermeden en moeten deurknoppen en lichtschakelaars op een comfortabele hoogte worden geplaatst.

Veiligheid in de toiletruimte en badkamer

De badkamer is vaak een plek waar ongelukken kunnen gebeuren. Overweeg het installeren van handgrepen in de douche en bij het toilet. Anti-slipmatten kunnen ook het risico op uitglijden verminderen. Een inloopdouche zonder drempels kan de toegankelijkheid vergroten.

Toegankelijke keuken

Een goed ontworpen keuken kan het koken veiliger maken. Kies voor inductiekookplaten in plaats van gasfornuizen om het risico op brandwonden te verminderen. Plaats keukengerei op ooghoogte en overweeg lades in plaats van kasten voor gemakkelijke toegang. Zorg daarnaast voor voldoende bewegingsruimte zodat ook je – mocht je gebonden zijn aan een rollator of rolstoel – gebruik kunt blijven maken van de keuken.

Veiligheidsvoorzieningen

Ongewenst bezoek, colporteurs en bankpasfraudeurs staan steeds vaker ongevraagd aan de deur met de bedoeling op een nare manier mensen te beroven of geld afhandig te maken. Dit kan op door de juiste veiligheidsvoorzieningen te treffen worden voorkomen. 

Beveiligingssystemen

Investeer in moderne beveiligingssystemen voor het appartement. Dit omvat beveiligingscamera's, rookmelders en een alarmsysteem. Sommige systemen kunnen ook gekoppeld worden aan een meldkamer voor snelle respons in noodgevallen. Nieuwbouwappartementen en woningen zijn tegenwoordig standaard voorzien van rookmelders en in de openbare ruimten is steeds vaker cameratoezicht te vinden. Een alarmsysteem – en zeker een persoonlijk alarmsysteem – hoeft niet duur te zijn. 

Slimme technologieën

Het gebruik van slimme technologieën kan het leven gemakkelijker en veiliger te maken. Denk aan slimme deursloten, thermostaten en verlichtingssystemen die op afstand kunnen worden bediend, waardoor het gemakkelijker wordt om de woning te beheren.

Persoonlijke veiligheid

Noodvoorzieningen

Zorg ervoor dat er altijd noodvoorzieningen binnen handbereik zijn. Een EHBO-kit, noodnummers en een lijst met medische informatie binnen handbereik op een toegankelijke plaats, bijv. de meterkast. Ben je slecht ter been? Overweeg dan het dragen van een noodhanger met een paniekknop voor directe hulp.

Buurtpreventie

Wat is er nu fijner dan de buurt echt te kennen contact te hebben met je buren? Een hechte gemeenschap kan bijdragen aan een veilige omgeving. Bespreek met medebewoners hoe jullie samen de veiligheid kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door deel te nemen aan buurtpreventie.

Gezondheid en welzijn

Blijf bewegen

Blijf actief door regelmatig te bewegen. Bezoek de sportschool, ga aan de wandel met buurtgenoten, neem deel aan seniorenfitness of tover de gemeenschappelijke ruimte van het complex om naar een opzettenruimte.  Regelmatig lichaamsbeweging verbetert zowel de fysieke als mentale gezondheid. 

Gezonde voeding

Een gezonde maaltijd hoeft niet duur te zijn. Er zijn diverse ondernemers die maaltijdboxen aanbieden, maar ook voedselverspilling tegen willen gaan. Denk aan Hello Fresh, Too Good Too Go en No Wase Army. Diverse supermarktketens bieden producten met een korte THT-datum aan met karting. En wat te denken van de locale boerderijwinkels met voedsel heerlijk vers van het land?! Ben je alleen? Er zijn een hoop buurthuizen die dagelijks of wekelijks aanbieden om samen een maaltijd te nuttigen. 

Genieten op latere leeftijd

Met de juiste aanpassingen kan de woning levensloopbestendig en klaar voor de toekomst worden gemaakt waarbij een veilige en comfortabele woonomgeving op 1 staat. Neem vooral de tijd om de woning en omgeving aan te passen aan jouw behoeften en blijf betrokken bij de gemeenschap. 

Wonen binnen Hero van Breda

De woningen en appartementen die binnen Hero van Breda worden gebouwd zijn gericht op een ultiem wooncomfort waarbij veiligheid niet wordt vergeten! Meer weten? Houd deze webpagina in de gaten.