12 maart 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

In een tijd waarin iedereen gehaast en druk is en een voorkeur tot digitale contacten geeft, is het gemakkelijk om het belang van gemeenschapszin en vrijwilligerswerk over het hoofd te zien. Regelmatig zijn er evenementen en initiatieven die ons eraan herinneren dat de kracht van samenwerking en de wil om te helpen nog steeds springlevend zijn. Een van die krachtige initiatieven is NLdoet, die dit jaar wordt gehouden op 15 en 16 maart. 

NLdoet, georganiseerd door het Oranje Fonds, is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland dat vrijwilligerswerk promoot en stimuleert. Duizenden mensen zetten zich belangenloos in om gezamenlijk lokale projecten uit te voeren.

Het ontstaan van NLdoet

NLdoet vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en staat daar bekend als Make a Difference Day. Het idee van een dag waarop mensen vrijwilligerswerk zouden doen om een positieve impact te hebben op de gemeenschap, werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren negentig. Het concept kreeg al snel internationale aandacht en verspreidde zich naar verschillende landen over de hele wereld, waaronder Nederland.

In Nederland werd Make a Difference Day in 2005 gelanceerd als een initiatief van het Oranje Fonds. In 2006 werd de naam veranderd in NLdoet om de Nederlandse identiteit van het evenement te benadrukken. Sindsdien is NLdoet uitgegroeid tot het grootste vrijwilligersinitiatief van Nederland, met jaarlijks duizenden deelnemers die betrokken zijn bij uiteenlopende projecten, variërend van het opknappen van buurthuizen, het rapen van vuil, midgetgolf met gehandicapten tot een uitstapje met ouderen.

Het doel van NLdoet

Het primaire doel van NLdoet is om mensen aan te zetten tot vrijwilligerswerk. Door middel van praktische betrokkenheid bij lokale projecten wil NLdoet een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid bevorderen. Het evenement biedt mensen de kans om hun tijd, vaardigheden en middelen te delen ten behoeve van anderen, waardoor de sociale cohesie wordt versterkt en de leefbaarheid van buurtschappen wordt verbeterd.

Daarnaast fungeert NLdoet als een platform voor maatschappelijke organisaties en goede doelen om hun projecten onder de aandacht te brengen en vrijwilligers te werven. Het evenement biedt een unieke gelegenheid voor mensen om kennis te maken met verschillende vormen van vrijwilligerswerk en om een verschil te maken in de wereld om hen heen.

De impact van NLdoet

De impact van NLdoet mag niet worden onderschat. Elk jaar worden duizenden projecten uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers, waardoor een breed scala aan gemeenschappen wordt ondersteund en versterkt. Of het nu gaat om het opknappen van speeltuinen, het organiseren van activiteiten voor ouderen of het schoonmaken van natuurgebieden, de impact van de inspanningen tijdens NLdoet is zichtbaar en tastbaar.

Bovendien gaat de invloed van NLdoet verder dan alleen de directe resultaten van de projecten. Het evenement draagt bij aan een cultuur van vrijwilligerswerk en sociale verantwoordelijkheid, waarbij mensen worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan het welzijn van anderen. Dit draagt bij aan een samenleving waarin solidariteit en mededogen centraal staan, en waarin mensen bereid zijn om elkaar te ondersteunen in tijden van nood.

Het erfgoed van vrijwilligerswerk in Nederland

NLdoet maakt deel uit van een rijke traditie van vrijwilligerswerk en gemeenschapszin in Nederland. Al eeuwenlang zijn Nederlanders actief betrokken bij allerlei vormen van vrijwilligerswerk, van buurtcomités tot liefdadigheidsinstellingen. Deze betrokkenheid bij vrijwilligerswerk is diep geworteld in de Nederlandse cultuur en wordt gekenmerkt door een gevoel van verantwoordelijkheid en solidariteit jegens anderen.

Het erfgoed van vrijwilligerswerk in Nederland weerspiegelt de kernwaarden van de samenleving, zoals tolerantie, gelijkheid en wederzijdse ondersteuning. Door de jaren heen hebben vrijwilligers een cruciale rol gespeeld bij het opbouwen en onderhouden van sociale structuren en voorzieningen die essentieel zijn voor het welzijn van de samenleving als geheel.

NLdoet, waarbij mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen om bij te dragen aan het algemeen belang. Door deel te nemen aan NLdoet eren mensen niet alleen de traditie van vrijwilligerswerk in Nederland, maar dragen ze ook bij aan het voortzetten en versterken van deze waardevolle erfenis voor toekomstige generaties.

Meer dan een jaarlijks evenement

NLdoet is veel meer dan alleen een jaarlijks evenement; door duizenden mensen samen te brengen om gezamenlijk projecten uit te voeren die de lokale gemeenschap ten goede komt, vervult NLdoet een essentiële rol in het versterken van de sociale cohesie en het bevorderen van een cultuur van vrijwilligerswerk in Nederland.

Als een erfgoed van vrijwilligerswerk belichaamt NLdoet de kernwaarden van de Nederlandse samenleving en herinnert het ons eraan dat we, ondanks onze verschillen, samen kunnen werken aan een betere toekomst voor ons allemaal. Als individuen, gemeenschappen en als natie kunnen we trots zijn op het feit dat vrijwilligerswerk een integraal onderdeel is van onze identiteit en dat NLdoet een belangrijke rol speelt bij het voortzetten van deze waardevolle traditie!

Jouw hulp is nodig!

Ook in het mooie Breda is jouw hulp nodig! Een pad voorzien van houtsnippers, een uitje met Amarant en haar cliënten naar de midgetgolfbaan, een ren maken voor kippen, het aanleggen van een buurttuin, het schoonmaken van het sportpark en nog zoveel meer. Aanmelden kan via de website van NLdoet