11 december 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

Het koude winterweer is gestart; vorst, mist en af en toe een verdwaalde (natte) sneeuwvlok. Wij zitten er warmpjes bij binnen, maar heb je al aan de vogels buiten gedacht? 

Wanneer er langere tijd buiten vorst is en de weersomstandigheden ook niet om over naar huis te schrijven zijn is het tijd om de vogels in jouw tuin bij te voeren. Ook is het fijn als er een beschutte plaats is waar zij kunnen schuilen of misschien in het voorjaar kunnen nestelen.

Om de vogels door de winter heen te helpen kun je een handje helpen. Bijvoeren en een vogelhuisje hangen zijn daar enkele voorbeelden van. 

 

De juiste woning voor de vogels kiezen. 

Er zijn verschillende vogels in je tuin te vinden, kijk maar eens 15 minuten door het raam naar buiten en je bent verbaasd met welke vogels je ziet. Merels, mussen, kool- en pimpelmezen, roodborstjes, kauwen, eksters en misschien zelfs een vlaamse gaai, zomaar wat soorten die ook bij jou in de tuin kunnen vliegen. 

 

Zoveel soorten vogels, zoveel verschillende woonwensen. Het is zaak dat je zorgt voor passende woonruimte voor de vogels. Zijn er soorten in je tuin te vinden die hun nest maken in een boomholte (bijv. koolmezen of mussen)? Dan zijn er diverse soorten nestkasten te vinden bij de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum.

Of heb je een vogelsoort die in dichte struiken broedt, zoals een roodborstje of winterkoning? Dan kan je een nestje van stro of halfopen nestkast ophangen. 

 

Wanneer er zwaluwen, kerkuilen of spreeuwen in de buurt wonen zijn er weer andere woonwensen. Een dierenspeciaalzaak kan je helpen aan de juiste woning voor deze vogels.

 

Een ingang op het noorden, zuiden, oosten of toch het westen? 

Zoals mensen een voorkeur hebben voor een tuin op het zuiden of oosten hebben vogels een voorkeur voor een plekje uit de wind en zon. Bij voorkeur hangt het vogelhuisje op het noorden of noordoosten in een beschutte omgeving. 

 

Een vogelhuisje naast de speeltuin, voordeur of vlak langs een drukke weg zal niet tot nauwelijks bewoond gaan worden. Zaak is dat het huisje in een beschutte omgeving ligt op de aanvliegroute van de vogels. 

 

Heb je voldoende ruimte in je tuin? Hang dan verschillende vogelhuisjes bij elkaar (let op: niet te dicht bij elkaar!) op een afstand van ca. 2,5 meter. Huisjes voor dezelfde vogelsoort kan je het beste op 8 meter afstand van elkaar hangen. 

 

Grote schoonmaak van de woning.

Wanneer het huisje is bewoond en je wilt het volgende jaar weer (nieuwe) bewoners in het vogelhuisje dan kan je het beste aan het einde van de zomer/begin van de herfst het vogelhuisje schoonmaken. Het oude nest verwijderen en met heet water en een afwasborstel goed schoonmaken. 

 

Beste tijd om de woning te betrekken.

De beste tijd voor vogels om een nieuwe woning te betrekken is in het najaar. Er is dan ruimte om te schuilen bij gure weersomstandigheden en het vergroot de kans dat het vogelhuisje in het voorjaar wordt gebruikt om een nest te bouwen. 

 

Wanneer je vogels bijvoert in de winter en je hebt later in het seizoen een nestkastje opgehangen bestaat ook de mogelijkheid dat het wordt ontdekt door de vogels. Het is dus nooit te laat om nestkastjes op te hangen! 

Tijd voor een housewarming.
Wanneer de nestkastjes of vogelhuisjes druk bezocht worden is het tijd om te genieten van de nieuwe bewoners van je tuin, tijd voor een housewarming! Hoe verleidelijk het ook is om af en toe te checken of er eitjes in het nest liggen kan je beter het nest met rust laten. Grote kans dat de ouders het nest verlaten en de eitjes niet meer uit zullen komen. 

Zo zie je maar; niet alleen mensen, maar ook vogels kunnen wat eisen stellen aan hun nieuwe woonruimte. 

Hero van Breda heeft veel aandacht voor de natuur. Een groene omgeving heeft namelijk niet alleen effect op de lichamelijke gezondheid, bijvoorbeeld door het verbeteren van de luchtkwaliteit en het stimuleren van lichamelijke activiteit, maar ook op ons mentale welzijn. Het vermindert stress, helpt tegen somberheid, stimuleert creativiteit en geeft zelfs betekenis aan het leven. Groen verbindt jong en oud en door alle lagen van onze maatschappij.