21 mei 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Wil jij een moestuin? Het is niet alleen leuk voor kinderen! 

Op een leuke manier leerzaam - en duurzaam - bezig zijn
Een moestuin is hartstikke leerzaam en het is een leuke manier om groene vingers te kweken. Voor kinderen is het fijn als er structuur is en dat kun je met een moestuinbak bieden. Door een vakverdeling in de moestuinbak - of wellicht zelfs in de open grond - aan te brengen is het voor kinderen direct duidelijk waar de plantjes groeien, waar ze straks mogen oogsten en waar ze dus wel en niet mogen lopen. Bovendien houden kinderen van snel resultaat omdat ze misschien wat minder geduld hebben dan jijzelf. 

Door zelf je groenten en fruit te kweken heb je de eerste stap naar duurzaamheid in je tuin gezet! Het is handig om alles kant en klaar te kopen in de winkel, maar als je zelf groenten en fruit kweekt in eigen tuin heb je een meer voldaan gevoel.

Waar koop je groenten en fruit voor je moestuin?
Een optie om groenten en fruit voor de moestuin te kopen is het tuincentrum. Er zijn jonge planten die je kunt planten in je moestuin of zaden. Let er goed op wanneer je de planten of zaden kunt planten. Niet alle groenten en fruit groeien het jaar rond. Een andere optie is om bij de lokale kweker of boer een aantal jonge scheuten van groenten of fruit te kopen; je steunt daarmee niet alleen de lokale ondernemer, het is ook nog eens voordeliger dan het tuincentrum. 

Op Marktplaats en social media worden regelmatig fruitbomen aangeboden die wegens verandering van tuin of grootte de huidige eigenaar moeten verlaten. Ook groenten of kruiden die je in de supermarkt koopt zijn eenvoudig door te kweken. Munt wordt vaak in een potje verkocht. Door deze op te splitsen of jonge scheuten uit de plant te verwijderen kan je deze doorkweken. De zaadlijsten van een paprika kunnen in de volle grond worden gezet; na een aantal weken zal dit uitgroeien tot een jonge scheut van de paprikaplant!  

Snel resultaat
In een moestuinbak kun je voor snelle groenten zoals radijs, tomaten, sla, tuinkers en aardbeien gaan. Je kunt ook een aparte bak nemen, speciaal voor de kinderen, zodat zij daar kunnen kweken wat zij lekker vinden. 

Grote planten
Grote planten zijn natuurlijk minder geschikt voor een moestuinbak, maar door her en der bloemen toe te voegen kun je wel veel kleur terug laten komen en daar zijn veel kinderen ook dol op.

Daarnaast nemen fruitbomen zoals een appel, peer, kers of pruim enorm veel ruimte in beslag zodra ze volgroeid zijn. Aan de andere zijde geven zij ook weer schaduw aan planten die niet in direct zonlicht kunnen staan of een schaduwrijke zitplaats! Een fruitboom kan je in de volle grond zetten of in een plantenbak. Tip: zet deze plantenbak op wieltjes zodat je altijd de boom kunt verplaatsen mocht dat nodig zijn. 

Wat is een musthave in jouw moestuin?