28 augustus 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Heb je alle fietsroutes rondom Breda al gereden en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging maar het fietsen nog niet moe? Dan hebben we onderstaand de mooiste fietsroutes voor je op een rijtje gezet! 

Nederland staat bekend om het vlakke landschap, de uitgestrekte polders en uitgebreide, goed onderhouden, fietspaden. Het is dan ook geen verrassing dat fietsen een goede manier is om het land te verkennen. Of je nu op zoek bent naar pittoreske dorpjes, adembenemende natuurgebieden of historische bezienswaardigheden, Nederland heeft voor elk wat wils als het gaat om fietsroutes. In deze blogpost nemen we je mee op een virtuele tour langs enkele van de mooiste fietsroutes in Nederland.

1. De Elfstedentocht (± 235 km)
De Elfstedentocht is niet alleen bekend als een schaatswedstrijd, maar ook als een prachtige fietsroute door de provincie Friesland. Deze route neemt je mee langs elf historische steden, waaronder Leeuwarden, Sneek, en Franeker. Je fietst langs grachten, door pittoreske dorpjes en langs uitgestrekte weilanden. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen, zoals het beroemde scheve torentje van Oldehove. De Elfstedentocht is ideaal voor wie van cultuur en geschiedenis houdt.

2. Hollandse Duinen Route (± 150 km)
Voor de natuurliefhebbers is de Hollandse Duinen Route een absolute aanrader. Deze route voert je door het prachtige duinlandschap van Zuid- en Noord-Holland. Je fietst langs de Noordzeekust, door duinreservaten en langs schilderachtige kustplaatsen zoals Katwijk en Noordwijk. Onderweg kun je genieten van het geluid van de branding en de frisse zeelucht. Vergeet niet een stop te maken bij een van de vele strandtentjes voor een verfrissend drankje of een heerlijke lunch.

3. De Hanzestedenroute (± 155 km)
De Hanzestedenroute voert je langs de voormalige Hanzesteden aan de IJssel. Deze middeleeuwse steden, zoals Deventer, Zwolle, en Kampen, hebben een rijke geschiedenis en prachtige oude binnensteden. Je fietst door het groene hart van Nederland en langs de kronkelende IJssel. Onderweg kun je historische gebouwen bewonderen, zoals de Deventer Bergkerk en de stadspoorten van Kampen.

4. De Molenroute (± 45 km)
Nederland staat bekend om zijn windmolens. De Molenroute is dan ook een geweldige manier om er een aantal te ontdekken. Deze korte route van circa 45 kilometer voert je door het typische Hollandse landschap van weilanden en waterwegen en brengt je langs verschillende traditionele windmolens. Het hoogtepunt van deze route is de Zaanse Schans, waar je tientallen historische molens kunt bewonderen en meer te weten kunt komen over hun geschiedenis en werking!

5. De Groene Hart Route (± 200 km)
Voor wie rust en natuur zoekt, is de Groene Hart Route een uitstekende keuze. Deze langeafstandsroute voert je door het groene hart van Nederland, een regio met uitgestrekte polders, meren en rivieren. Je fietst door schilderachtige dorpjes en langs typisch Nederlandse boerderijen. Onderweg kun je talloze vogels spotten in de vele natuurgebieden die je passeert.

6. De Bloesemtocht in de Betuwe (± 35 km)
In het voorjaar is de Betuwe, een streek in Gelderland, bezaaid met bloeiende fruitbomen. De Bloesemtocht is een korte, maar prachtige route die je langs boomgaarden vol bloesems voert. Dit kleurrijke schouwspel is een van de hoogtepunten van het Nederlandse voorjaar. Vergeet niet te stoppen voor een kopje koffie en een stukje verse appeltaart in een van de lokale fruitboerderijen. Dikke aanrader! 

7. De Waterland Route (± 50 km)
Ten noorden van Amsterdam ligt het schilderachtige gebied van Waterland, met zijn karakteristieke groene weilanden en waterwegen. De Waterland Route neemt je mee door dit idyllische landschap en langs charmante dorpen zoals Marken en Monnickendam. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten over het water en de vele weidevogels die hier hun thuis hebben.

8. De Utrechtse Heuvelrug Route (± 80 km)
Voor een wat meer uitdagende fietsroute is de Utrechtse Heuvelrug een aanrader. Deze route voert je door een bosrijk gebied met heuvels en stuwwallen, wat vrij uniek is in Nederland. Je fietst langs kastelen, landgoederen en door uitgestrekte bossen. Het hoogtepunt is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar je kunt genieten van prachtige vergezichten.

Tips voor onderweg

  • Als je geen fiets hebt, kun je er een huren bij een van de vele fietsverhuurbedrijven in Nederland. Vaak zijn er ook ebikes beschikbaar voor wie wat extra ondersteuning wil. Informeer bij de lokale VVV-kantoren waar zo’n fiets kan worden gehuurd. 
  • Het is handig om fietskaarten of navigatieapps te gebruiken om de routes te volgen. De meeste fietsroutes in Nederland zijn goed bewegwijzerd, maar het kan geen kwaad om wat extra hulp bij de hand te hebben. 
  • Last voldoende pauzes in en geniet van picknicks in de natuur. Nederland heeft veel rustige plekjes waar je kunt ontspannen en van de omgeving kunt genieten.
  • Houd rekening met het Nederlandse weer; het kan nogal wisselvallig zijn. Zorg voor geschikte kleding en regenbescherming, vooral als je in de herfst of winter fietst. Wanneer je in het voorjaar of de zomer op pad gaat zorg dan voor een petje of hoed en wat zonnebrand. 
  • Respecteer de natuur en de lokale bevolking en laat geen afval achter. Fietspaden zijn meestal goed onderhouden, dus draag bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving.

Dus, of je nu kiest voor een ontspannen rit langs de kust, een avontuur door de heuvels, of een culturele verkenning van historische steden, Nederland biedt talloze prachtige fietsroutes voor fietsliefhebbers van alle niveaus. Pak je fiets en ontdek dit fietsvriendelijke land op een unieke manier! Veel plezier op je fietsavontuur in Nederland!

Deze blogpost geeft slechts een glimp van de vele prachtige fietsroutes die Nederland te bieden heeft. Elke route heeft zijn eigen charme en unieke ervaringen te bieden. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende rit, er is altijd een fietsroute die bij jou past in Nederland. Dus, spring op je fiets en verken dit mooie land op twee wielen!