8 september 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn verschillende partijen verbonden. Denk aan architecten, gemeente, de Provincie, ontwikkelaars, energiemaatschappijen, ecologische werkgroepen e.d. 

Vandaag laten we graag Rob Willemsen aan het woord. Rob heeft zijn eigen adviesbureau, Hoekse Advies B.V. en is – in samenwerking met Conceptual Residences - betrokken bij de ontwikkeling van ‘De Toerist’. De Toerist is een op zichzelf staand project binnen de ontwikkeling van Hero van Breda. 

Rob, wat kan je ons vertellen over De Toerist?

We zijn hartstikke blij en verheugd dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden. We kunnen aan de gang met de voorbereidingen van De Toerist. Dat betekent dat we een aannemer gecontracteerd hebben. Een voor ons bekende aannemer waar wij veel vertrouwen in hebben, Bouwonderneming Stout uit Sliedrecht.

Inmiddels zijn wij met de voorbereiding van De Toerist gestart en hebben, samen met de architect en andere adviseurs, het plan al tot in detail uitgewerkt. 

De voorbereidingen

Meer dan een jaar geleden zijn in de buurt en directe omgeving van De Toerist vleermuiskasten opgehangen zodat de bij de Toerist aanwezige vleermuizen een nieuw onderkomen hebben kunnen vinden en niet meer terugkeren naar De Toerist. Om daar zeker van te zijn dienen we volgens een doordacht protocol de vleermuizen, die er mogelijk nog resten, keurig de gelegenheid te geven de deur definitief achter zich dicht te doen alvorens te gaan slopen.

Ook hebben er inmiddels asbestonderzoeken plaatsgevonden in De Toerist, waarbij er gelukkig slechts een minimale hoeveelheid asbest is aangetroffen. Deze zal worden verwijderd voordat daadwerkelijk wordt gestart met de bouw van het nieuwe appartementencomplex. 

Omdat het plan tot in detail is uitgewerkt en het bestemmingsplan onherroepelijk is verklaard, is inmiddels onder andere de sloopvergunning bij de gemeente Breda aangevraagd. Want, alvorens te kunnen gaan bouwen, zal worden gestart met de sloop van de oude Toerist inclusief de voormalige cafetaria. Voorheen was De Toerist een oud hotel-café en in 2005 is daar een cafetaria aangebouwd. Eind februari 2023 heeft er brand gewoed in de cafetaria, deze is toen grotendeels verloren gegaan. 

Zodra de omgevingsvergunning is verleend, naar verwachting in oktober van dit jaar, kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden.

De samenwerking krijgt een vervolg 

Inmiddels is de samenwerking met AM al geruime tijd gaande. Na de sloop van De Toerist gaat de samenwerking met AM verder in het uitvoeringstraject, dat wil zeggen dat onder leiding van AM het gehele plan “Hero” te zijner tijd woonrijp wordt gemaakt. Vooruitlopend daarop zal een deel van de infrastructuur zoals bouwwegen, elektraleidingen, waterleidingen, kabels e.d. worden aangelegd.

Hoewel er slechts een kleine bouwplaats voor De Toerist ter beschikking is gesteld biedt dit bouwonderneming Stout voldoende ruimte om het bouwwerk te kunnen realiseren. 

Inmiddels is de aannemer, naast de bouwvoorbereiding, onder andere doende een Woningborg certificaat aan te vragen. Eenmaal verkregen, biedt dit de toekomstige kopers van de appartementen de zekerheid dat bepaalde risico’s bij de bouw zijn afgedekt. 

Ook de notaris heeft inmiddels opdracht gekregen om splitsingsakten en koopakte op te stellen.

48 Middeldure koopappartementen 

In het plan is ruimte voor 48 middeldure koopappartementen. De appartementen beschikken over een oppervlakte van ca. 50 m2, voorzien van een ruime slaapkamer, een ruime woonkamer, voorzien van een Frans balkon, waaraan ook de keuken is gesitueerd, badkamer, een separaat toilet en een grote bergruimte/technische ruimte. Het complex wordt ontsloten vanuit het midden; een kern met een trappenhuis en liftpartij ontsluit de garage, de fietsenberging en de centrale entreehal naar de woonetages en het dakterras en visa versa. Voor de warmtebehoefte en warmwater zijn alle appartementen voorzien van een warmtepomp. 

Onder in “de plint van het woongebouw” is ruimte gereserveerd voor een tandartsenpraktijk die de volledige begane grond inneemt. De gesprekken met deze tandarts zijn in een vergevorderd stadium. 

Weliswaar geen terugkerende horeca op de plaats van De Toerist maar wel, in het kader van het thema “health”, een tandartsenpraktijk. Hero van Breda biedt daardoor uiteindelijk plaats aan een tandartsenpraktijk en een huisartsenpraktijk. 

Onder de begane grond bevindt zich, half verdiept, een parkeergarage die ruimte biedt aan parkeerplaatsen voor een deel van de bewoners, bezoekers, twee deelauto’s en bezoekers voor de tandarts.

Start verkoop appartementen

Voordat gestart kan worden met de verkoop van de woningen dienen we eerst de website on air te krijgen. Naast de website dienen ook nog andere zaken te worden geregeld voordat met de verkoop kan worden gestart. Zo dient er onder andere een (digitale) verkoopbrochure te worden opgesteld. 

Naar verwachting zullen de appartementen in Q4-2023 in de verkoop gaan. Houd de website Hero van Breda in de gaten voor de ontwikkelingen!

Start bouw appartementen

Wanneer alle vergunningen op tijd kunnen worden afgegeven en de sloopwerkzaamheden zijn afgerond zal naar verwachting Q1-2024 de eerste paal in de grond worden geslagen en kan er worden gestart met de bouw van de appartementen. 

Hero van Breda is een groen project, zo geldt ook voor De Toerist. De Toerist komt onder andere in een prachtige, groene omgeving te staan en wordt een groot deel van het dak voorzien van mos-sedum!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Zodra bekend is wanneer de appartementen in de verkoop gaan wordt dit ook op de website van Hero van Breda vermeld.