26 september 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Eenzaamheid is een probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Het kan zich voordoen in grote steden en kleine gemeenschappen, en het heeft vaak diepgaande gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de persoon. In Breda wordt jaarlijks de ‘Week tegen Eenzaamheid’ georganiseerd. Dit evenement is een kans voor de gemeenschap om samen te komen, bewustwording te creëren en acties te ondernemen om eenzaamheid te bestrijden. 

De impact van eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond. Het is meer dan alleen het ontbreken van sociaal contact; het is een diepgeworteld gevoel van leegte en isolement dat ernstige gevolgen kan hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van een persoon.

Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige eenzaamheid verband houdt met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, obesitas en zelfs tot vroegtijdig overlijden. Het gebrek aan sociale interactie kan het immuunsysteem verzwakken en de bloeddruk verhogen.

Daarnaast kan eenzaamheid leiden tot angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Het kan het gevoel van eigenwaarde aantasten en het vermogen om positieve relaties op te bouwen belemmeren.

De ‘Week tegen Eenzaamheid’ 

De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat gericht is op bewustwording en actie om eenzaamheid te verminderen. In Breda wordt deze week jaarlijks met veel enthousiasme gevierd. Het is een gelegenheid voor individuen, gemeenschappen en organisaties om samen te komen en positieve verandering teweeg te brengen.

De Week tegen Eenzaamheid in Nederland begon in 2007 en groeide sindsdien uit tot een jaarlijks terugkerend evenement. Het begon als een kleinschalig initiatief en is uitgegroeid tot een nationale beweging.

De belangrijkste doelstellingen van de Week tegen Eenzaamheid zijn bewustwording creëren over eenzaamheid, stigma verminderen en mensen aanmoedigen om actie te ondernemen. 

Gedurende de week worden er diverse evenementen en activiteiten georganiseerd in Breda. Denk aan workshops, lezingen, sociale bijeenkomsten en vrijwilligerswerk om mensen met elkaar in contact te brengen.

Lokale initiatieven

Breda is een stad met een rijke geschiedenis en een sterke gemeenschapszin. Dit komt tot uiting in de vele lokale initiatieven die gericht zijn op het bestrijden van eenzaamheid.

Buurtcentra spelen een cruciale rol in het creëren van sociale verbindingen. Ze bieden een ruimte waar mensen samenkomen, activiteiten delen en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.

Wat te denken van vrijwilligerswerk? Vrijwilligerswerk is namelijk een krachtig middel tegen eenzaamheid. In Breda zijn er tal van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, variërend van mentorprogramma's voor jongeren tot huisbezoeken aan ouderen.

Sport en recreatie zijn niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het opbouwen van sociale contacten. Breda biedt diverse sportclubs en recreatieve activiteiten voor alle leeftijden.

Je hoeft niet alleen te zijn! 

Een van de meest inspirerende aspecten van de Week tegen Eenzaamheid in Breda zijn de verhalen van hoop en verandering; je hoeft namelijk niet alleen te zijn. Mensen die ooit eenzaam waren, delen hun persoonlijke ervaringen.

Zo is er het verhaal van Peter. Hij worstelde jarenlang met eenzaamheid nadat hij met pensioen was gegaan. Zijn vrouw was overleden en kinderen waren het stel niet gegund. Dankzij een buurtcentrum ontdekte Peter nieuwe hobby's en vriendschappen en hij heeft nu een bloeiend sociaal leven.

Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het leven van veel eenzame mensen. Marie, die vrijwilligerswerk doet bij een lokale organisatie voor ouderen, vertelde hoe het helpen van anderen haar eigen eenzaamheid verminderde.

Hoe kan jij helpen in de strijd tegen eenzaamheid? 

De Week tegen Eenzaamheid is een collectieve inspanning. Iedereen kan een rol spelen bij het bestrijden van eenzaamheid in hun gemeenschap.

Overweeg om vrijwilligerswerk te doen bij lokale organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid. Jouw tijd en inzet kunnen een groot verschil maken voor een ander!

Organiseer of neem deel aan buurtbijeenkomsten en sociale activiteiten. Dit versterkt de lokale gemeenschap en wellicht ontstaan er nieuwe vriendschappen.

Soms is alles wat iemand nodig heeft een luisterend oor. Wees er voor vrienden, familieleden of buren die zich eenzaam voelen. Ga langs, drink een kop koffie of bied bijvoorbeeld aan om samen boodschappen te doen.

Welke evenementen zijn er in Breda?

Om de strijd tegen eenzaamheid tegen te gaan heeft de gemeente Breda diverse evenementen georganiseerd. De evenementen vinden plaats op de aanloop-locatie aan de Pastoor van Spaandonkstraat 31, Breda. Tijdens de Week van de Eenzaamheid wordt er tevens gratis koffie en thee aangeboden aan de bezoekers. 

De volgende evenementen vinden plaats:

  • Donderdag 28 september 2023 van 13.30 uur tot 19.30 uur: pannenkoeken bakken. 
    Iedereen is welkom!
  • Vrijdag 29 september 2023 van 9.30 uur tot 12.30 uur; spelletjesochtend. Bordspellen, sjoelen en kaartspellen worden er zeker gespeeld. 
  • Zaterdag 30 september 2023 van 9.30 uur tot 12.30 uur; speeddaten. 
    Korte gesprekken om de ander te leren kennen. Gaat de bel? Aanschuiven bij de volgende persoon. Dit is de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. 
  • Zondag 1 oktober 2023 van 13.30 uur tot 16.30 uur; filmmiddag. 
    Gedurende deze filmmiddag wordt de film ‘De Marathon’ getoond. Popcorn is gegarandeerd voor de bezoekers. 
  • Maandag 2 oktober 2023 van 13.30 uur tot 19.30 uur; diverse creatieve activiteiten. 
    Breien, haken, schilderen, kleuren, diamont painting, ontdek je eigen creativiteit. Materialen zijn aanwezig, zelf je eigen knutselwerk meebrengen is ook mogelijk.
  • Dinsdag 3 oktober 2023 van 13.30 uur tot 16.30 uur; wandelen. 
    Leg nieuwe contacten met de buurtbewoners. Zowel in groepsverband als met zijn tweeën wandelen is mogelijk. 
  • Woensdag 4 oktober 2023 van 9.30 uur tot 13.30 uur; bakken. 
    Appeltaart of muffins? Door samen in de keuken aan de slag te gaan komt alles vers de oven uit!

Hero van Breda en eenzaamheid

Bij de ontwikkeling van Hero van Breda hebben wij oog voor de individu en gaan we de strijd aan tegen eenzaamheid. Er worden gemeenschappelijke ruimten opgezet waar altijd de mogelijkheid is om samen te komen en bijeenkomsten te organiseren. Daarnaast is er ook een bewonerscomité waar iedere bewoner bij aan kan sluiten. Niemand hoeft zich daardoor eenzaam te voelen.