17 juli 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

De werkzaamheden die gemoeid zijn met de bodemsanering van Hero van Breda zijn bijna afgerond. De bodemverontreiniging die door de fabriek van Hero in ruim 94 jaar was ontstaan, is in maar liefst 12 weken grotendeels hersteld zodat de nieuwe woonwijk Hero van Breda gerealiseerd kan worden!

Welke saneringswerkzaamheden hebben plaatsgevonden en zullen nog gaan plaatsvinden?

Door de verontreiniging voorafgaand gedetailleerd in kaart te brengen wisten we precies welke oppervlakten gesaneerd dienden te worden. 

Op het terrein was o.a. asbest geconstateerd. Deze asbest was zowel op als in de grond aanwezig. De verontreiniging met asbest is onder constante begeleiding op een zeer secure wijze verwijderd en afgevoerd. 

Na de asbestsanering is de grond op het gehele terrein tot een maximale diepte van 80 cm gezeefd. Puin, glas, plastic, ijzer en ander afval zijn daarbij verwijderd. Daarnaast is de aanwezige laag met koolas volledig verwijderd op de plaatsen waar de toekomstige appartementen, wadi’s, kabel-, leiding- en rioolsleuven worden aangebracht. In het gebied tussen het toekomstige appartementengebouw en het spoor is enige koolas in de onderlaag dieper dan 1 meter achtergebleven. Op deze koolaslaag zal later in de ontwikkeling een ‘leeflaag’ van minimaal 1 meter worden aangebracht zodat contact met deze laag niet meer mogelijk is. 

Onder de voormalige Kwekerijstraat en de aangrenzende oude sloten is ook een laag koolas aangetroffen. Deze koolaslaag is volledig verwijderd en heeft geen invloed meer op de ontwikkeling van Hero van Breda.

Aan de zijde van de Teteringsedijk is een verontreiniging met koper aangetroffen. Door de aanwezigheid van de steenmarters en bunzings (beschermde diersoorten) kan deze grond nog niet worden gesaneerd. In het voorjaar van 2024 wordt deze bodemverontreiniging als laatste gesaneerd. 

Daarna is het terrein volledig gesaneerd en is daarmee een uitstekende basis gelegd voor een groene en gezonde omgeving!

Breda is door de bodemsanering weer een stukje schoner! 

Teelgrond voor een gezonde buurt

In alle groenzones zal een laag teelaarde aangebracht gaan worden. En in de tuinen van de woningen zal, niet zoals gebruikelijk enkel 100% zand, een laag van meer dan 60% teelaarde van circa 30 cm aangebracht worden. Naast een terras ontstaat daarmee de mogelijkheid een groene tuin te maken. Deze laag teelaarde is uitermate geschikt voor de aanleg van parken, tuinen, borders e.d. De grondsamenstelling is daarmee ideaal voor een groene leefomgeving waar menig (hobby) tuinier zijn groene hart harder van gaat kloppen en zijn groene vingers met plezier in laat bewegen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen door ons te volgen op Facebook, Instagram, de website of in te schrijven voor de nieuwsbrief!