17 juli 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Een plan voor de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen kan niet zomaar worden opgestart. Er dient onderzoek te worden gedaan naar de bodem, maar ook naar de omgeving. De natuurlijke omgeving dient in balans te zijn met de behoeften van de inwoners. Zo kan het dus zijn dat er beschermde diersoorten worden aangetroffen op de locatie waar nieuwbouwwoningen zullen worden gebouwd.

Biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke woonomgeving in een stedelijke omgeving

Beschermde diersoorten spelen vaak een grote rol in het behoud van de biodiversiteit. Zij helpen bij een natuurlijk evenwicht in het ecosysteem en zijn essentieel voor de bestuiving van o.a. bloemen, de bodemvruchtbaarheid en om op een natuurlijke wijze plagen te bestrijden. 

Bij de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen worden de beschermde diersoorten in kaart gebracht en bekeken hoe deze soorten geen uitstervend ras gaan vormen. 

Nieuwbouwprojecten gaan gepaard met ontbossing en vaak de vernietiging van de natuurlijke woonomgeving van verschillende diersoorten. Het leefgebied wordt verder verkleind en overlevingskansen beïnvloed. Bij de ontwikkeling van Hero van Breda wordt rekening gehouden met behoud en bescherming van de bestaande natuurlijke woonomgeving van vleermuizen, marters, bunzing en vogels.  

Duurzame ontwikkeling en een groene infrastructuur

Bij de ontwikkeling wordt rekening gehouden met de behoeften en de ontwikkeling van de diersoorten in de toekomst. Zo wordt duurzame ontwikkeling toegepast zoals het behoud van groene ruimtes, de toepassing van water in het project en het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Door een groene omgeving te behouden of creëren bieden we beschermde diersoorten de mogelijkheid om te overleven en verder te groeien in een stedelijke omgeving. 

De samenwerking tussen diverse stakeholders

Om de beschermde diersoorten te beschermen en de biodiversiteit te behouden is het van belang om samen te werken met verschillende belanghebbenden. Denk aan de overheid, natuurbeschermingsorganisaties, de projectontwikkelaar en lokale gemeenschappen. 

Ecologische beoordelingen worden uitgevoerd, duurzame ontwerppraktijken worden toegepast en maatregelen genomen om eventuele negatieve gevolgen voor de natuur tot een minimum te beperken. 

De waarde van biodiversiteit en de bescherming van bedreigde diersoorten

Bij de planning en de werkzaamheden van nieuwbouwwoningen dienen alle partijen zich bewust te zijn van de waarde van de biodiversiteit en de bescherming van bedreigde diersoorten. 

Door rekening te houden met het behoud van de natuurlijke habitat, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en de samenwerking met verschillende belanghebbenden, zorgen we ervoor dat de ontwikkeling van Hero van Breda geen onherstelbare schade toebrengt aan de natuurlijke omgeving van diverse diersoorten. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een natuurlijke balans ontstaat tussen natuur en de nieuwe bewoners. 

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Maandelijks verschijnt er een nieuwsbrief waarin o.a. recente ontwikkelingen van Hero van Breda worden besproken. Daarnaast is het ook mogelijk om je vragen per mail te stellen.