28 augustus 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Wat je vandaag eet hangt af van je persoonlijke voorkeuren en evt. dieetbeperkingen, evenals de ingrediënten die je op dit moment in huis hebt. Neem een blik in de koelkast, de kelder en in de fruitmand en kijk welke ingrediënten op dat moment in huis zijn. Kan jij een gezonde maaltijd op tafel zetten?

Door het maken van een boodschappenlijstje helpt dit je om georganiseerd boodschappen te doen en eventuele ongezonde impulsaankopen te voorkomen. 

Seizoensgebonden producten
Koop seizoensgebonden groenten en fruit. Ze zijn meestal verser, smaakvoller en goedkoper. Check lokale markten en boerenmarkten voor verse seizoensproducten. De lokale boer heeft verse, lokaal geteelde producten die vaak gezonder zijn dan producten die van ver worden ingevlogen. Daarnaast telen de Nederlandse boeren steeds vaker biologische producten. Groenten en fruit die geen pesticide-resten bevatten.

Kies mager vlees en vis
Als je vlees eet, kies dan mager vlees en vis. Er zijn voldoende boerderijen in de buurt die hun eigen veestapel (laten) slachten en het vlees in hun boerderijwinkel te koop aanbieden. Deze dieren hebben vaak de ruimte gekregen in en uit de stal te lopen wanneer ze willen en vooral in het weiland hebben staan grazen, diervriendelijk en duurzaam. Dit proef je in het vlees!  

Daarnaast, de boer die zelf het vlees op zijn boerderij aanbiedt verkoopt vaak ook zuivelproducten. Verse melk, kaas, ijs, e.d. zijn smaakvoller. 

Door deze tips te volgen, kun je gezondere keuzes maken bij het doen van lokale boodschappen en genieten van verse, heerlijke en gezonde voeding die goed is voor jou en de lokale economie.

Inspiratie
Weet je nog niet hoe jouw ontbijt, lunch of diner eruit gaat zien vandaag? Lees dan onder alvast een aantal gezonde ideeën.

Ontbijt
1. Havermout met vers fruit en noten.
2. Griekse yoghurt met honing en granola.
3. Een omelet met groenten en kaas.

Lunch
1. Een salade met gegrilde kip, avocado en balsamico-vinaigrette.
2. Een broodje met tonijnsalade en sla.
3. Tomatensoep met een geroosterd broodje en kaas.

Diner
1. Gegrilde zalm met gestoomde groenten en quinoa.
2. Vegetarische pasta met tomatensaus en geraspte Parmezaanse kaas.
3. Kip curry met rijst en naanbrood.

Hopelijk helpen deze suggesties je bij het beslissen wat je vandaag wilt eten!