5 september 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Natuurgras en kunstgras zijn twee populaire opties voor het aankleden van tuinen, sportvelden en speelplaatsen. Kunstgras, ook wel synthetisch gras genoemd, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak. 

De voordelen van kunstgras

Kunstgras kent een aantal voordelen zoals duurzaamheid, een altijd fris groen uiterlijk en besparing op mest- en grondstoffen. Onderstaand noemen we 6 voordelen van kunstgras. 

 

1. Minimaal onderhoud

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van kunstgras is het feit dat het weinig tot geen onderhoud vereist. In tegenstelling tot natuurgras hoef je kunstgras niet te maaien, bemesten of besproeien. Het blijft het hele jaar door groen en vereist alleen af en toe een kleine schoonmaakbeurt om bladeren en vuil te verwijderen.

 

2. Duurzaam

Kunstgras is zeer duurzaam en kan vele jaren meegaan zonder al te veel tekenen van slijtage te vertonen. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte, vorst en hevige regenval, waardoor het een ideale keuze is voor gebieden met moeilijke klimaatomstandigheden.

 

3. Altijd groen

Natuurgras kan er op zijn best uitzien gedurende bepaalde seizoenen, maar kan tijdens de wintermaanden of zeer droge periodes vaak dor en bruin worden. Kunstgras behoudt daarentegen het hele jaar door zijn frisse, groene uitstraling, wat betekent dat je altijd een prachtig gazon hebt, ongeacht het seizoen!

 

4. Waterbesparing

Een groot voordeel van kunstgras is dat het geen water nodig heeft. In tijden van watertekorten en droogte kan kunstgras helpen om water te besparen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

5. Minder ongedierte

Natuurlijk gras kan gevoelig zijn voor ongedierte, zoals mollen en insecten. Kunstgras kent deze problemen niet, omdat het geen natuurlijke voedingsbron biedt voor deze plaagdieren.

 

6. Gebruiksgemak

Kunstgras is zeer gebruiksvriendelijk. Het is altijd beschikbaar voor activiteiten zoals spel, sport en ontspanning, ongeacht de weersomstandigheden. Het blijft ook moddervrij, zelfs na regenbuien, waardoor je binnen en buiten kunt genieten zonder je zorgen te maken over vieze schoenen of kleding.

 

Nadelen van kunstgras

Hoe mooi kunstgras er dan ook uitziet, toch kent het ook nadelen. Welke? Lees snel verder!

 

1. Initieel kostenplaatje

Een van de belangrijkste nadelen van kunstgras is het initiële kostenplaatje. De aanschaf en het leggen van kunstgras kunnen duurder zijn dan het inzaaien van natuurlijk gras. Dit kan voor sommige mensen een belemmering vormen, vooral wanneer er een beperkt budget is.

 

2. Kunstmatig uiterlijk

Hoewel kunstgras er tegenwoordig veel realistischer uitziet dan in het verleden, heeft het nog steeds een kunstmatig uiterlijk in vergelijking met echt gras. Sommige mensen geven de voorkeur aan de natuurlijke uitstraling van echt gras en vinden kunstgras minder aantrekkelijk.

 

3. Warmteabsorptie

Kunstgras kan warmte absorberen en bij zeer hoge temperaturen behoorlijk heet worden. Dit voelt niet alleen erg ongemakkelijk aan voor jou, maar ook voor kinderen en huisdieren die op het gras spelen op een zonnige dag. Het gebruik van een schaduwrijke plek of het sproeien van water op het gras kan helpen om de temperatuur te verlagen.

 

4. Milieukwesties

Hoewel kunstgras geen water nodig heeft, worden de materialen die worden gebruikt bij de productie van kunstgras vaak als milieuonvriendelijk beschouwd. Bovendien is kunstgras niet biologisch afbreekbaar en kan het bij verwijdering problemen veroorzaken op het gebied van afvalbeheer.

 

5. Minder koelingseffect

Natuurgras heeft een natuurlijk koelingseffect, waarbij het de temperatuur in de directe omgeving verlaagt. Kunstgras heeft dit koelingseffect niet, waardoor buitenruimtes op warme dagen mogelijk warmer kunnen aanvoelen dan plaatsen waar natuurgras ligt.

 

6. Mogelijke schadelijke chemicaliën

Sommige goedkopere kunstgrasproducten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten, zoals lood. Het is belangrijk om bij de aanschaf van kunstgras ervoor te zorgen dat het voldoet aan de veiligheidsnormen en geen schadelijke stoffen bevat.

 

Conclusie

Kunstgras heeft zeker zijn voordelen, zoals minimaal onderhoud, duurzaamheid en het feit dat het het hele jaar door groen blijft. Het kan een goede keuze zijn voor mensen die geen tijd willen besteden aan het onderhouden van een natuurlijk gazon.

 

Aan de andere kant heeft kunstgras ook enkele nadelen, zoals het kostenplaatje, het kunstmatige uiterlijk en milieukwesties. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen en je specifieke behoeften en omstandigheden in overweging te nemen voordat je beslist of kunstgras de juiste keuze is voor jou.

 

Als je de esthetiek van echt gras waardeert en bereid bent om tijd en moeite te steken in het onderhouden ervan, kan natuurgras de beste keuze zijn. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste beslissing te nemen op basis van jouw unieke behoeften en prioriteiten.