18 februari 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Februari is een heel belangrijke maand om je tuin voor te bereiden op de lente. Hoewel de winter nog steeds zijn greep op de natuur heeft, begint de lente langzaam maar zeker te komen. Het is de perfecte tijd om voorbereidingen te treffen voor de lente en enkele belangrijke tuinwerkzaamheden uit te voeren zoals het snoeien en bemesten. 

Snoeien van bomen en struiken

Fruitbomen snoeien

Februari is de maand om fruitbomen te snoeien, omdat deze nog in rust zijn voordat het groeiseizoen begint. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de gezondheid van de boom te bevorderen en de opbrengst van fruit te vergroten. Zorg ervoor dat je scherpe, schone snoeischaren gebruikt om schade aan de boom te minimaliseren.

Rozen

Als je rozenstruiken hebt, is februari het moment om ze te snoeien! Verwijder oude, verzwakte en zieke takken om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Snoei de struiken tot ongeveer tweederde van hun oorspronkelijke hoogte en knip de takken schuin af, net boven een naar buiten gerichte knop.

Heesters

Veel heesters kunnen ook in februari worden gesnoeid. Verwijder dode takken en dun de struiken uit om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen en groei te stimuleren. Wees voorzichtig om niet te veel te snoeien, vooral bij lentebloeiende heesters, omdat je anders de bloesems van dit jaar kunt verwijderen.

Het lente-klaar maken van de tuin 

Onkruid verwijderen

Begin met het verwijderen van onkruid (incl. de wortels) dat tijdens de winter is gegroeid. Hoewel er waarschijnlijk niet zoveel onkruid als in de zomer in de tuin staat, is het belangrijk om het onkruid te verwijderen voordat ze kans krijgen om zich verder te verspreiden en de groei van je planten te verstikken.

Bodemverbetering

Daarnaast is februari een goed moment om compost of organische meststoffen aan de grond toe te voegen en de bodem te verrijken. Meng de compost of meststoffen voorzichtig in de bodem om de voedingsstoffen te verbeteren en de bodemstructuur te verrijken. Dit zal de gezondheid van je planten ten goede komen wanneer ze beginnen te groeien en bloeien.

Planten van voorjaarsbloeiers

Als je wat kleur in je tuin wilt toevoegen terwijl je wacht op de lente, overweeg dan om vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen of winterheide te planten. Deze planten brengen kleur in je tuin en geven je het gevoel dat de lente al in aantocht is. Bovendien worden hiermee ook nog eens nuttige insecten zoals bijen en hommels aangetrokken die zorgen voor bestuiving van planten en struiken.

Schoon tuingereedschap

Neem de tijd om je tuingereedschap te controleren en schoon te maken. Scherpe snoeischaren, schoffels en spades zullen je helpen om efficiënter te werken wanneer het tuinseizoen echt van start gaat.

Verwijderen van groene aanslag

Door de donkere periode, weinig zonlicht, veel neerslag en neervallend blad raken tuin en terras vervuild en ontstaat er een groene aanslag op tegels. 

Een milieuvriendelijke manier om groene aanslag in de tuin te verwijderen, is door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten die geen schade toebrengen aan het milieu of aan andere planten en dieren. Welke middelen kunnen worden gebruikt? Lees snel verder! 

Azijn

Azijn, vooral natuurazijn, is een effectief middel tegen groene aanslag. Meng gelijke delen natuurazijn en water en breng dit aan op de aangetaste oppervlakken met behulp van een drukspuit. Laat het mengsel enige tijd inwerken en schrob vervolgens de groene aanslag weg met een harde bezem. Wees voorzichtig bij het aanbrengen van azijn in de buurt van planten, omdat het de pH van de bodem kan veranderen en schade kan veroorzaken aan gevoelige planten.

Baking soda

Baking soda is een ander natuurlijk middel dat kan worden gebruikt om groene aanslag te verwijderen. Meng een paar eetlepels baking soda met water om een pasta te maken en breng dit aan op de groene aanslag. Laat het enige tijd intrekken en schrob vervolgens met een borstel. Spoel daarna grondig af met water.

Hogedrukreiniger

Als je een hogedrukreiniger hebt, kun je overwegen om groene aanslag te verwijderen met heet water onder hoge druk. Dit kan effectief zijn om de aanslag los te maken en te verwijderen van harde oppervlakken zoals tegels of bestrating. Zorg ervoor dat je de hogedrukreiniger op een geschikte druk instelt om schade aan delicate oppervlakken te voorkomen, een hogedrukreiniger is niet geschikt voor poreuze stenen of natuursteen.

Neem altijd voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van deze methoden en test ze eerst op een klein, onopvallend deel van het oppervlak om er zeker van te zijn dat ze geen schade veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat het afvalwater in de tuin terechtkomt, vooral als je gebruikmaakt van middelen die potentieel schadelijk zijn voor planten.

Februari, wintermaand

Februari mag dan wel nog steeds een wintermaand zijn, maar door enkele essentiële tuinwerkzaamheden uit te voeren, kun je je tuin voorbereiden op de komst van de lente. Door bomen en struiken te snoeien en de grond voor te bereiden, leg je de basis voor een succesvol groeiseizoen en kun je straks volop genieten van een prachtige tuin vol leven en kleur.